23 december 2015

Fira jul i Prag, del 3 – Julafton och juldagen



Nu har vi kommit till finalen på 2014 års julfirande i Prag – julafton och juldagen. går vi på julkonsert och äter en minnesvärd middag på Hergetova Cihelna. Min 14-årige son gör också en film:"Prague winter 2014"!

På julaftons morgon vaknar vi upp på KK Hotel Fenix, där vi börjar dagen med en dignande frukostbuffé. 
Detta hotell har verkligen en av de bästa frukostbord jag någonsin ätit. Här finns allt!

Vissa gäster nöjer sig med kakbuffén, vilket inte riktigt är vår melodi. Andra siktar in sig på enbart cava, som den 85-åriga bordsgrannen som glatt meddelar att hon är helt frisk och pigg! (Eventuella samband lämnar vi kanske därhän ...)









Ute på gatorna och torgen fortsätter Prags julmarknader, med allehanda delikatesser. Varmt vin med kryddor, starka korvar, smårätter eller grytor är bara en del av utbudet – som är stort. Givetvis finns också tjeckiskt hantverk till salu, av blandad kompott.

Våra tonårssöner provar den tjeckiska specialiteten Trdelník, som är mäkta populär. Den är dock lite för söt för att falla dem helt i smaken. Men kul att prova!

Efter att ha utbytt några få paket på hotellrummet är det dags för julkonsert. Denna har vi bokat i förväg, på hotellets rekommendation. Konserten äger rum i Smetana Hall, en ståtlig lokal där vi bänkar oss för en stunds avkoppling. Här får vi njuta av klassiska verk av Prague Music Chamber Orchestra. Faktum är att det är så avkopplande att en i sällskapet dåsar till ...





Efter ännu en promenad genom Prags ståtliga kvarter väntar dagens höjdpunkt: julmiddagen. Vi har inte ätit någon lunch, så nu är vi rejält hungriga. Och inte minst förväntansfulla! Eftersom god mat är så viktigt för oss, får vi absolut inte göra några misstag en julafton.

Efterforskningar (åter via hotellet och en del googlande) har lett oss till en vacker byggnad 
på Lillsidan. Här har också min pappa varit ett antal gånger, mycket nöjd. En rekommendation som heter duga!

Restaurangen heter Hergetova Cihelna och lever upp till förväntningarna med råge! Systemkameran var inte med denna kväll, så du som läsare får enbart föreställa dig de rätter som smorde vårt krås: först en krämig fisksoppa, sedan mört hjortkött och som final en glassrätt. Allting skamlöst billigt, med tanke på att det är en lyxrestaurang! Obs! Ska du boka bord här, se till att få sitta på nedervåningen, annars får du ingen utsikt alls. Vi ser förstås till att se ljusen glimma från Karlsbron.

Statyer utanför Hergetova Cihelna. Foto: Graham C99.

Hergetova Cihelna i Prag. Foto: Wikimedia, Cultural Monuments, Prague.
.
På juldagen står en guidad tur genom Prag på schemat. Den ingick i priset när vi beställde taxiresa tur och retur från flygplatsen.

Guiden visar sig vara mycket kunnig och tar vår samlade tropp genom gator och prång, alltmedan vi får oss Prags historia och diverse anekdoter till livs. Något som absolut kan rekommenderas! Samlingen sker på torget i Gamla stan, där Astronomiska uret är en ständig turistmagnet. "Överskattat" tycker vissa. Men själv älskar jag detta torg, inklusive ur.






Så avslutas resan på annandagen med lite "sista minuten"-shopping. Det mesta har nämligen varit stängt under själva juldagarna.

Undertecknad är på plats när varuhusportarna slår upp och hinner, enligt ett schema klockat på minuten (!), fynda en hel del till bra pris: främst vissa flaskor och hygienartiklar. En fin läderväska får också följa med mig hem. Hit ska man absolut återvända för shopping!





Hur var det då att fira jul i Prag? Innan jag svarar på det, vill jag påminna om syftet med vår resa: att komma bort från all julstress och alla måsten i Sverige. Och framför allt, att slippa laga mat och bara koppla av. Med det i åtanke kan jag svara: "Mission accomplished".

Vi bodde bra, vi åt bra och vi fick uppleva vackra Prag – för alla (utom mig) för första gången. Svensk julstämning fanns det inte mycket av, om man nu hade varit ute efter det. Hotellets juldekorationer var ytterst sparsamma och det gick inte någon julmusik (av amerikansk typ) på repeat i affärerna. Men det var vi ju inte heller ute efter. Och vad innebär egentligen "julkänsla"?

Kort sagt – vi fick vi fina dagar tillsammans och just en sådan jul vi önskade. (Sen är det en annan historia att vi trots allt hade en liten minijulafton hemma – med sill och svenska köttbullar!)

Slutligen en film från 2014 års julfirande i Prag. Bakom mobilkameran står en av mina söner, då enbart 14 år gammal.

Enjoy! 

PS. Här kan du läsa del 1 och del 2 om vår Pragresa.

PS. Framöver kommer fler tips om Prag! Du är också välkommen att följa Travel on a Cloud på Facebook. På Instagram heter jag @newyorkmybite_travelonacloud.

Samtliga foton där inte annat anges: Anna Ström Åhlén. Film: Johannes Ström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar