5 september 2016

Efter semestern-deppig? Här är mina tips!

Semestern är över och många ser den kommande årstiden som mörk och dyster. Vad händer nu? Hur ska man stå ut till nästa semester, kanske först nästa år? Här är mina egna tankar kring en omskriven fråga bland resebloggar just nu: "efter semestern-depp".

Det ska sägas direkt: Det är inte alla förunnat att kunna resa. Dessutom är det inte alla som vill resa. Det är jag mycket medveten om, med den största respekt. Men eftersom detta är en reseblogg, så tänker jag att du som läser här förmodligen har resetankar.

I resebloggarvärlden tipsas det just nu om botemedel mot post-vacation hangover, eller fritt översatt: "efter semestern-depp". Jag hakar på och delar mina tankar kring hur jag själv botar detta (lyx)-problem. Då kör vi!


Vintervy från Prag, julen 2014.

#1 Njut av resan i tre steg

En resa börjar ju egentligen redan i tanken. Från en dröm går man till planering, allt medan förväntningarna och spänningen stiger. Halva nöjet med en resa tycker jag faktiskt är att planera och se fram emot den!

Nästa steg är förstås själva resan, då det är viktigt att kunna njuta i nuet. Med färre måsten blir resan i alla fall för mig mer njutbar – och känns längre.


Så kommer tiden efter, då just dagens ämne sätter in: efter semester-deppen. Men så behöver det inte vara! Genom att sortera och redigera foton, prata om resan och (givetvis!) skriva om den, lever den kvar länge. Min resa till New York 2014 med resebloggaren Eva Sollén, lever jag än i dag på, tack vare våra fantastiska och galna minnen.

Grinden till fyrbyn på Stora Karlsö.

#2 Läs romaner och se filmer som utspelar sig på platser du drömmer om


Är det någon film som utspelar sig i New York i kvällens tablå? Det kollar jag ständigt. Sedan brukar jag se den, bara för miljöns skull. Bara för att få "följa med" på de kända gatorna och lyssna till de välbekanta ljuden.

Detsamma gäller böckernas värld, där en riktigt bra roman
kan få mig att resa bort. Jag tillhör för övrigt också kategorin som kan plöja reseguider som kvällslektyr, oavsett om jag ska iväg eller inte. (Hörde jag nörd? Jo, det kan möjligen stämma.)

#3 Ta vara på guldkornen hemma


Jag älskar att vara hemma! Det kanske låter konstigt för en resenörd. Men jag behöver båda världarna. Jag behöver verkligen den trygga, trivsamma basen som är mitt hem, både för återhämtning och vardagsnjutning.

Någon mer som känner igen känslan efter en resa? Man kliver in och ser sitt hem med nya ögon. Så här tänker i alla fall jag: Vad härligt att kunna dricka kranvattnet (om man inte kunde det på resan), ha tillgång till hela min garderob, en tvättmaskin och få sova i min egen sköna säng! Eftersom jag dessutom har ynnesten att bo i mitt absoluta drömhus, kan jag bara gå runt och njuta.

Men även om hemmet inte skulle vara en dröm finns ju så mycket annat på hemmaplan. Lev inte bara för helgen, utan förgyll varje dag så mycket du kan. Laga favoritmat från dina resmål, bjud hem någon mitt i veckan, var turist i din egen stad och bara njut av allt som finns i din närhet. Det är så lätt att bli hemmablind.

Min nuvarande hemstad: Strängnäs.

#4 Frossa i resebloggar


För oss resebloggare är det en självklarhet, att följa andras resor.
"Men då känns det ju bara ännu värre", kanske du invänder. "Nej", hävdar jag. Visst, nog kan det pirra till lite av avund ibland, men absolut inte missunnsamt.

Svenska resebloggar heter nätverket som hyser en riktig guldgruva med restips och -drömmar. Här skaffar du allt från inspiration till konkreta tips, och att längta är ju en del av semesterdrömmarna, eller hur?


#5 Ha något att se fram emot

Den här resebloggen, Travel on a Cloud, har en devis: "Ingen resa är för liten, ingen dröm är för stor".
Men att åka på en sådan liten resa som från Strängnäs (där jag bor) till Stockholm är väl igen resa, kanske någon invänder? Joho, då. Det är precis vad det är. I februari gjorde jag just en sådan weekendresa till Stockholm, som än i dag lever kvar som en av vinterns höjdpunkter.

Så tipset är: Utforska både städer och landsbygd i vårt eget fantastiska land. Genom att bo på vandrarhem kan många sköna slantar sparas. Hälsa på en bloggvän, coachsurfa eller åk på dagsturer. Du kan också pricka av sådant du kanske aldrig gjort förr: testa mountainbike (låna en!), paddla kanot eller snöra på dig sköna skor och bara gå. Vem vet, kanske blir just helgen höstens höjdpunkt?

Drömresan då? Ja, vissa resor stannar nog länge i fantasin, av olika skäl. Kanske för alltid, och kanske är det gott så. Ibland räcker det med att resa i fantasin, som Sofia på Fantasiresor skrivit så bra om.

Men handen på hjärtat: Bästa boten för mig är att boka en ny resa! Och det har jag faktiskt redan gjort. Om ungefär en månad bär det av igen ... Men vart? Följ mig på Instagram så får du veta!
East Village i New York, min absoluta favoritstad.

Fler tips för att bota "efter semestern-depp" hittar du hos de här resebloggarna:
Fantasiresor

Jennifer Sandström – Forever abroad always at home
Resfredag
Fab F'Ämme
Matochresebloggen
Kattas Betraktelser
Liniz Travel & Lifestyle
The World According to Adrenalina
Att resa – podden om att upptäcka världen

Enjoy!

PS. Välkommen att även följa Travel on a Cloud på Facebook och på Instagram.
Om New York bloggar jag på New York – My Bite of the Big Apple.

20 kommentarer:

 1. Nr 1, alltså att sortera foton och skriva om resan, gillar jag! Då är man liksom kvar i resan och upplever den igen! Sedan vill jag nog alltid ha något nytt inbokat att se fram emot, men det måste inte vara något stort. Spännande att se vart du ska! :) (Även om jag inte har Instagram, men jag får väl fråga Peter eller hoppas att du bloggar också ;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du känner likadant (viket jag i och för sig anade)! ;) Ja, det är verkligen som att uppleva allt igen.

   Visst vill jag, handen på hjärtat, alltid ha något inbokat jag med. Men det behöver inte vara "stort".

   Du kan lätt se mina bilder och texter där ändå, utan att ha appen eller ha ett eget konto. Gå bara in på denna länk i din webbläsare: http://www.instagram.com/newyorkmybite_travelonacloud

   Självklart ska jag blogga om resan också. Men det blir nog inte just här och därmed tror jag du fattar direkt. :)

   Radera
  2. Tillägg: Med "där" menar jag förstås Instagram. ;) När du gått in på webbsidan ser du bara bilderna. Men klicka på respektive bild, så ser du också mina texter och eventuella kommentarer.

   Radera
 2. Bra tips! Kände förr alltid en viss sorgsenhet när en resa var slut, men nu när jag kan resa egentligen när jag vill så är jag också väldigt nöjd med att vara hemma också. Stockholm är en härlig stad och det finns mycket att se här och lätt att sätta sig på tåget och ta en tur till en stad/plats i närheten, vilket jag ju gör.
  Strängnäs är ju en väldigt fin stad men nu var det ett tag sedan jag var där och den har ju lite av det mesta.
  Vad gäller längre resor har jag nog blivit mer kräsen på vad jag vill se och göra. Ordnade ju många av våra resor inom kIna på egen hand och vi passade därpå att se så mycket som var möjligt. Tibetresan var ju en höjdare. Verligen! I dubbel bemärkelse.
  Att planera resor gör jag gärna och jag får bli bättre på att komma till skott också.

  Jobbar ju lite just nu med resor och det är jätteroligt och spännande att se vilka nya resmål som kan vara aktuella. Men det ska då vara en blandning av kultur, upplevelser, vacker natur och dessutom genomförbart meden större grupp.
  Kul att du har en ny resa inbokad.
  Jag såsar fortfarande runt om/med Sydafrika och har inte ännu funnit det optimala. (Jo för ett skyhögt pris....)
  Ha det bra!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, vad roligt att du gillade tipsen.

   Jag blir så glad för din skull att du kan resa när du vill nu och till och med jobba med resor. Det är alltid lika roligt att höra om dina erfarenheter.

   Det låter klokt att numera sålla fram det du verkligen vill göra. Visst blir man mer kräsen med åren, det kan jag också känna.

   Tibet låter fantastiskt! Jag har en vän som jobbar med resor dit och har ju också hört hennes berättelser.

   Man lär sig ju mycket av att arrangera sina resor själv, så jag kan tänka mig att du har blivit verkligt bra på det.

   Förstår att du trivs utmärkt med Stockholm som hemmabas. Jag har ju själv en viss längtan tillbaka hela tiden, trots att staden ligger mindre än en timme härifrån. Jag trivs ju utmärkt i Strängnäs också men Stockholm är ändå mera ”hemma” efter att jag levt nästan halva mitt liv där.

   Roligt att du är bekant med Strängnäs och nästa gång du kommer är du så klart varmt välkommen att hälsa på (om jag inte är ute och reser, haha)!

   Slutligen: Fortsatt lycka till i sökandet efter den optimala (icke så dyra men perfekta) resan till Sydafrika!

   Kram


   Radera
 3. Jättebraiga tips! :-)

  Det där med att komma hem och se hur bra man har det är inte alls dumt. Funkade bäst när vi var tältcampare. Att kunna gå på toa utan att behöva klä sig någotsånär anständigt, och tänk - det kom rinnande vatten ur kranen i köket! ;-)

  Att sen kunna se tillbaka på resan (som kan ha varit nog så intensiv) med bilder eller i bloggen, det är inte alls dumt det.

  Men det bästa är ändå att börja planera nästa :-)

  Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Kanske en del självklarheter men det gäller att påminna sig om dem också. :)

   Haha, jag kan tänka mig att det var en enorm omställning att komma till alla bekvämligheter efter att ha campat (not my cup of tea). ;)

   Håller även helt och håller med dig: Bäst är att planera nästa resa! Klockrent, det funkar alltid.

   Radera
 4. Jag brukar också njuta av en resa i tre steg, precis som du beskriver. Haha, ja vår resa till New York skrattar jag högt för mig själv till ofta när jag minns alla tokigheter ;)
  Jättebra tips du delar med dig av! Jag tycker det känns besvärligt när jag inte har någon ny resa inbokad (som nu) men å andra sidan reser jag till stugan 7 mil hemifrån varje helg och njuter av de guldkorn som finns där (bl.a. norrsken och fin natur).
  Ha en härlig kväll!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, kul att du gillade tipsen och känner igen dig. Ja, tänk så lång en resa blir av att delas upp i tre steg. :)

   Håller också med dig: Handen på hjärtat så ÄR det lite jobbigt att inte ha någon resa inplanerad. Men småresorna till er stuga är ju inte fy skam. Ni har verkligen hittat ert paradis på jorden.

   Önskar dig också en fortsatt fin kväll.

   Kram

   Radera
  2. PS. Haha, ja, jag skrattar också högt åt våra bravader. (Till och med nu när jag skriver om det hela.)

   Radera
 5. Att återuppleva resan via de foton man tagit tycker jag är underbart! Och att "hemestra" kan jag också rekommendera :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul att du har samma tankar. Ja, tänk vilken fantastisk uppfinning det är egentligen, möjligheten att kunna ta foton. Hemester är verkligen också att rekommendera!

   Radera
 6. 3 viktiga steg! Minnena är viktiga. Var glad att få ha rest!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, visst är det exakt så. Är verkligen tacksam över att ha denna möjlighet. Ha det fint!

   Radera
 7. Haha åh vad jag identifierar mig med typ ALLT i det här inlägget. Lägger genast till dig på Bloglovin', för här tänker jag stanna <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad glad jag blir att höra det! Tusen tack och välkommen! Har spanat in din intressanta blogg också och lägger till dig med. :)

   Radera
 8. "Går det någon film som utspelar sig i New York ikväll?" Haha åh jag känner så väl igen mig i den tanken <3 Filmer och serier som tittas på enbart pga staden, för den gör alltid dem lite bättre ;)
  Har också insett att jag behöver båda delarna, med basen hemma och resandet. Och har hittat charmen i att semestra även på hemmaplan :) Jättebra tips, även de andra såklart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Lina! Vad roligt att hitta likasinnade som känner igen sig i New York-nörderiet. ;) Härligt att du också känner detsamma, angående att behöva både hemmabasen och resandet. Underbart att kunna ha tillgång till båda världarna!

   Ha en mysig fredag!

   Radera
 9. Resandet är en ständigt pågående process hos mig. Både nära och långt borta! Jag älskar upplevelser och är i grunden positiv och försöker se det stora i det lilla! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att höra! Det berikar onekligen livet och gör att man alltid har något att glädja sig åt. :)

   Radera