5 maj 2017

Fågelsjön Valnaren i Strängnäs


Sakta kommer den, våren. Den smyger sig fram
i fjolårets gräs genom spirande sippor och fladdrande fjärilar. Den tar långsamt plats, och vi åker på utflykt till en fågelsjö.

Våren känns lite sen i år i Sverige.
Men den kommer och det gäller att ta vara på de soliga dagarna.

I helgen gjorde vi en utflykt till fågelsjön Valnaren. Den ligger väster om riksväg 55, mellan Malmköping och Strängnäs. Det är inte långt från Byringe station, som du säkert hört talas om ifall du läst (eller sett) 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Valnaren är en träsksjö. Den består mest av vass och har "återuppstått" tack vare en bäver, berättar Strängnäs ornitologiska klubb på sin webbplats. Bävern har nämligen byggt en fördämning i ån västerut.

Den västra sidan av sjön är också lämpligast för fågelskådning. Här finns även ett fågeltorn, som vi förstås klättrar upp i under vår utflykt.

Väl uppe passar medhavt fika bra, medan våra övriga sinnen får sitt av vackra vyer och fågelsång. Vid Valnaren får verkligen den fågelintresserade sitt lystmäte.

Här finns allt från en skrattmåskoloni till sothöns, kanadagäss, bläsänder och smådoppingar. Även rörhöna och liten sumphöna kan höras från vassen, och i buskarna brukar gulärlor hålla till.

För en stund bryts dock friden av motorljud. Det är det gamla ödetorpet som äntligen fått ny ägare och genomgår renovering. Men denne tystnar snart vid åsynen av oss skådare. Omtänksamt!

Var herr (eller fru?) bäver håller till
förtäljer dock inte historien. Men tack för jobbet med sjön, i alla fall! Hit har det blivit många turer med våra fågelintresserade söner, varav enbart de yngsta var med denna gång.Vill du också besöka Valnaren? Sväng av vid Länna bruk och gå sedan längs den gamla banvallen västerut för att komma till fågeltornet. Mer detaljerad vägbeskrivning till Valnaren finns här.

Trevlig helg!PS. Vill du läsa om min senaste resa till New York, är du välkommen till min New York-blogg. Tycker du mina resmål innebär vissa kontraster? Visst är det så. "Ingen resa är för liten, ingen dröm är för stor."


Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

16 kommentarer:

 1. Visst är det härligt med de där underbara "nära utflyktsmålen". Bara att kunna packa den där kaffetermosen och bege sig ut i naturen är en underbar företeelse som vi så ofta bara tar för givet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, exakt så! Det gäller bara att komma sig för och ta sig ut. Ibland kan det fina på nära håll vara "för nära", så att man bli blind inför det. Det är därför viktigt att påminna sig själv. Kram!

   Radera
 2. Tack för detta tips. I trakterna har jag varit men inte här vi sjön. Men det får bli nästa gång jag tar mig mot Strängnäs och är bilburen.
  Jättefina bilder och roligt att se våren i antågande.
  Önskar dig en fin helg-
  Ska givetvis in till ditt New York.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Ditte! Ja, det gäller att ta vara på de närliggande och kanske ibland för självklara utflyktsmålen. Härligt att du varit mycket i våra trakter och kan tänka dig att besöka sjön också. Hoppas du hade en fin helg. Jag njöt av värmen och gör mig nu beredd på en lite svalare vecka. Varm kram till dig!

   Radera
 3. Sverige är ljuvligt, särskilt så här års! Man upptäcker liksom allt på nytt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Man blir lika förundrad varje år när naturen vaknar. Jag älskar våren!

   Radera
 4. Vad fint det ser ut! När det gäller Strängnäs förresten så har vi åkt dit några gånger med husbilen, men nu har jag hört att de flyttat ställplatsen för husbilar (som tidigare var precis vid småbåtshamnen). Den var väldigt bra förut, så jag undrar hur det är nu ... Vet du hur det ser ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jätteroligt att ni varit här och vill återvända. Jag är inte så insatt i husbilsmöjligheterna här tyvärr. På Strängnäs kommuns webbplats står det fortfarande att det finns 13 platser vid hamnen: http://www.strangnas.se/sv/Uppleva-gora/Start---Turism/Bo/Husbilsplatser-i-Strangnas/ Men jag kollade nu med min man som sett att det står husbilar närmare minigolfbanan numera (på Visholmen). Se annars telefonnumret i länken ovan. Välkomna hit!

   Radera
 5. Tänk vad vackert Sverige är!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du så rätt i. Så vackert, alla årstider på sitt sätt. <3

   Radera
 6. Ser härligt ut. Jag gillar att resa runt och göra utflykter i Sverige också. Redan nu till helgen har vi ett litet miniäventyr inbokat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, visst finns det så mycket att upptäcka på hemmaplan här i Sverige. Spännande med ert miniäventyr!

   Radera
 7. Sverige är fantastiskt vackert. Det finns så mycket att se. Det gäller att inte lyfta blicken för långt bort! Jättefina bilder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Ja, du har så rätt. Det finns mycket vackert och sevärt på nära håll som det är lätt att missa. Blev glad för din fina kommentar. Ha en fin dag!

   Radera
 8. Har verkligen försökt att tycka att fåglar är kul, men det tycker jag inte. Däremot gillar jag att ha dom på kroppen i form av tatueringar. Jag har kollegor som går ut och spanar fåglar på lunchen, jag begriper ingenting haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra! :) Jag är inte heller någon direkt fågelskådare. Det är främst min äldste son som varit/är rena experten. De övriga i familjen har hakat på vid utflykter ibland men jag kan inte påstå att jag kan många fåglar.

   Däremot tycker jag att mycket blir intressant när man väl sätter sig in i det och det är, om inte annat, en fin naturupplevelse.

   Tatueringar däremot kan jag inte alls tänka mig, haha. :)
   Härligt hur olika vi människor är!

   Radera