29 juli 2017

Dags för nästa resa – till Kroatien

Tidigt i morgon ringer väckarklockan. Eller rättare sagt, i natt. Då är det nämligen dags att åka på nästa resa: till Kroatien!

Första gången jag var i Kroatien hette det inte ens så. Då var namnet Jugoslavien och året 1983. Jag och min bästis "gjorde Europa" som tågluffare och hade Split som mål. Vistelsen där blev dock inte lång för det ösregnade. Då drog vi till Grekland i stället, genom en nattlång bussresa via Belgrad. Det gick nämligen inga tåg direkt från Split söderut.

Jag minns synen av Dubrovnik i soluppgången när bussen passerade (ja, då kom minsann solen tillbaka). Vi hade försökt sova lutade mot "varsin" stabil gubbe ... Sen väntade en lång tågresa där vattnet tog slut, militär bevakade järnvägen och tåget ideligen stannade, då kor skulle gå över spåret.Nästa gång jag återsåg Dubrovnik var 30 år senare, med min familj. Ett fantastiskt land, med kristallklart vatten, strålande sol och delikata skaldjur. En kust vid Adriatiska havet, med stumma spår av det krig som var. Här och var står de nämligen, de tomma hotellen med väggarna pepprade av kulhål.

Vi bodde i den lilla byn Plat denna sommar
och njöt av de godaste skaldjur vi någonsin ätit. Året därpå kom vi tillbaka igen, med målet Cavtat: en liten hamnstad med klippbad och lyxyachter från hela världen.Nu, efter några år med andra resor, är det dags igen. I morgon återvänder vi, jag och (nästa hela) min familj. Vi ska återse Plat och vår "egen" lilla strandremsa, vi ska åka båt, vi ska frossa i fisk och skaldjur och vi ska bara vara. Men vi ska också bo i den gamla kvarnbyn Mlini.

Vill du följa med? Välkommen till mitt Instagramkonto och Facebook. Och vem vet? Kanske blir det även uppdateringar av bloggen, då datorn så gärna ville följa med.


Vi hörs från Kroatien!


Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.


8 kommentarer:

 1. Så roligt! Jag följer med både här och via Instagram. Trevlig resa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Roligt att du vill följa med. Det har inte blivit mycket datortid än men det kommer. :)

   Radera
 2. Härligt! Jag följer med på FB och på bloggen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad roligt att du vill följa med! I dag återhämtade vi oss efter att ha åkt hemifrån vid tre på söndagsnatten. Fortsättning följer! :)

   Radera
 3. Så härligt, hoppas ni får en härlig resa! Och spännande det lät med tågluffen du gjorde på 80-talet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Maria! Ja, den tågluffen var fantastisk. Du anar inte vilka äventyr! Hehe. Kanske berättar mer en annan gång. :)

   Radera
 4. Vad roligt! Önskar er en härlig resa! Och visst följer jag ned på bloggen och via Instagram. Ler åt ditt möte med forna Jugoslavien och känne rigen mig. Mne jag var där redan på 60- talet i Dubrovnik med mina föräldrar, återvände med tåglugff på 70-talet och har varit till Kroatien några gånger senare.
  Ser fram emot nu att följa med er på resan och få tips om nya pärlor att besöka.
  Stor kram! Och njut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Ditte! Vi har det underbart. Ja, faktiskt så underbart att jag beslutat att inte sitta inne med datorn (delvis också på grund av dålig uppkoppling). Det blir rapporter på Instagram och så skriver jag mer om pärlorna när jag kommer hem.

   80-talet, ja ... Häftigt att ha upplevt det ändå. Och så häftigt att du var där redan under 60- och 70-talet. Det skulle jag gärna vilja höra mer om.

   Stor kram!

   Radera